Алкална диета: Какво трябва да знаят пациентите с онкологично заболяване

Налична е толкова много информация за онкологичните заболявания и диетите, че е трудно да се отделят митовете от фактите. Това се отнася особено за модерните диети.

Алкалната диета е една от тези модерни диети, която често се споменава когато говорим и за лечение и за превенция на ракови заболявания.

И така, за да разберем повече за нея, ви представяме гледната точка на д-р Мария Петзел – старши клиничен диетолог в голяма клиника за лечение на онкологични заболявания в САЩ.

Ето какво казва тя:

Алкална диета – какво представлява?

Тя се основава на теорията, че яденето на определени храни може да промени киселинните нива на тялото, наричани още нива на pH. Някои смятат, че промяната на нивата на pH могат да подобрят здравословното състояние, да помогнат за намаляването на теглото или да предотвратят заболяване от рак.

Но, няма начин храните, които ядете, да променят нивото на pH на кръвта ви. pH на тялото е много строго регулирана система. Ако промените начина си на хранене, можете да забележите промяна в pH на вашата слюнка или урина, защото това са отпадъчни продукти, но няма начин да ядете така, че храненето наистина да повлияе на кръвта ви.

Алкална вода – какво е това?

Въпреки че не можем да коментираме конкретни марки, повечето алкални води са точно като бутилирана вода с различно минерално съдържание. Тя също не може да промени pH на кръвта ви.

Каква е връзката между алкалната диета и раковите заболявания?

Според някои проучвания, киселинната среда помага растежа на раковите клетки. Така че идеята е, че диета с високо съдържание на алкални храни (високо pH) и ниско съдържание на киселинни храни ще повиши нивата на pH на тялото (ще направи тялото по-алкално) и ще предотврати или дори излекува рака.

Трябва да бъде отбелязано, че тези проучвания на ракови клетки са правени в лабораторни условия и не представят сложната природа на поведението на раковите клетки в човешкото тяло. Никоя храна не може да промени нивата на pH в кръвта ви.

Какво трябва да знаят пациентите с ракови заболявания преди да сменят начина си на хранене?

Проучванията показват, че няма диета или храни, които могат да излекуват рака. Но, правилното хранене може да помогне пациента да се почувства по най-добрия възможен начин по време на лечението ви – или по всяко време.

Поради тази причина е много важно да се направи консултация с лекар или диетолог преди да се започне нова диета. Това е общовалидно за всички хора независимо дали са болни от рак или не. Различните видове диети дават различни ефекти при различните хора и вашият лекар или диетолог може да ви помогне да разберете дали новата диета ще ви помогне да постигнете целите си.

Диетолога ви може да оцени как се храните и да обсъдите какви са ви целите и какво искате да постигнете, което може да се променя през различните стадии на лечението ви. Той може да ви помогне да ограничите неблагоприятните ефекти на вашата диета върху лечението ви, да сведе до минимум страничните ефекти и да ви помогне да се справите с чувствителност към дадени храни, която сте развили след поставянето на диагнозата.

Заедно, вие и диетолога ви можете да намерите най-правилния начин на хранене, който ще ви помогне да се почувствате най-добре.

Източник: https://www.mdanderson.org/cancerwise/alkaline-diet–what-cancer-patients-should-know.h00-159223356.html