Антон

Здравейте,

Казвам се Минка Попова от гр. Пловдив. Майка съм на Антон Попов, който през 2017 г. беше диагностициран със Сарком на Юинг.

През май месец 2017 г. синът ми започна да се оплаква от болки в лявото коляно, основно когато се движи. Проведохме консултация с ортопед, който назначи рентген на коляното. На снимката не се видя нищо обезпокояващо и доктора му предписа болкоуспокояващ крем за мазане.

След две седмици болката не спираше, а се усили и синът ми вече се оплакваше от болка и напрежение горе в лявото бедро.

Хоспитализираха ни в детското ревматологичното отделение на УМБАЛ „ Св. Георги“ гр. Пловдив. Направиха му пълни кръвни изследвания и рентген на ляво коляно, които не показваха отклонения. Отново се проведе консултация с ортопед, който счете, че се касае за хондромалация на пателата и синът ми беше изписан с указания за терапия вкъщи.

Изминаха още няколко седмици, през които той взимаше противовъзпалителните и болкоуспокояващи, които намалиха малко болката, но леко започна да накуцва с левия крак.

В началото на август месец отново посетихме ортопед, който направи рентгенова снимка на целия ляв крак и веднага ни назначи МРТ, при което установи туморна формация на бедрото 12 см, горе близо до ставата.

След няколко дена постъпихме в клиника по костни тумори Горна Баня, където направиха биопсия и гипсираха крака на сина ми, понеже се получи фрактура на бедрото в следствие от тумора.

Хистологията установи Сарком на Юинг и докторите в Горна Баня ни посъветваха да се свържем с Детска хематология и онкология към УМБАЛ    „ Св. Георги “ в Пловдив.

Свързахме се с проф. Спасова и д-р Стоянова от клиниката. След като се запознаха със случая ни обясниха, че трябва да приемат сина ни незабавно и да се започне лечение.

На другия ден бяхме приети и д-р Спасов, лекуващия му лекар, назначи скенер на бял дроб, сцинтиграфия и трепанобиопсия.

От резултатите се видя, че няма белодробни микрометастази, костни лезии и засягане на костния мозък.

Започнаха химиотерапия по протокол Euro Ewing 2012, който включва шест предоперативни химиотерапии, операция и осем следоперативни химиотерапии.

След шестата химиотерапия туморът се беше смалил наполовина 57мм.

Докторите бяха планирали операция за премахване на тумора и поставяне на протеза в Горна Баня, но в последния момент се появиха административни проблеми (липса на одобрение на обществена поръчка) и тя не можеше да се извърши в България.

Д-р Спасов веднага се свърза с Клиника по туморна ортопедия в Германия, гр. Мюнстер. Получихме оферта от там и след доста забавяне и документация от страна на тогава съществуващия Фонд за лечение на деца, заминахме за Германия.

Операцията продължи 5 часа, като освен, че му поставиха протеза на лявото бедро му смениха и  ставата, защото туморът беше стигнал много близо до нея. От хистологията установиха, че има 100% туморна некроза.

След две седмици рехабилитация и възстановяване ни изписаха.

Върнахме в България, където продължихме с оставащите следоперативни химиотерапии. На предпоследния курс синът ми направи тежка хипокалемия, с последваща метаболитна ацедоза. В последствие се установи ренален Фанони синдром или хронично бъбречно заболяване.

Месец след последната терапия, Антон премина и лъчетерапия.

След приключване на лечението, през шест месеца правихме контролен Пет скенер.

В момента ( март 2023г.) Антон е на 16 години и е необходимо да се направи втора операция за смяна на протезата, тъй като след растежа има разлика от 6см. в дължината на краката.