Захарта и лечението на рак: 4 неща, които са важни за пациентите

Известни са много митове за ролята на захарта при раковите заболявания и лечението им. Но, какво е важно пациентите да знаят за захарта, за да са сигурни че се хранят по най-добрия начин по време на лечението?

Представяме ви мнението на специалисти от водещи лечебни заведения, за да можете да си отговорите на въпросите.

Яденето на десерт няма да помогне на рака да се разпространи. Много хоря смятат, че захарта помага на рака да метастазира, но това не е технически вярно. Всяка клетка в организма ни консумира захар, включително и раковата. Това не означава, че захарта спомага нейното разпространение.

Опасното при захарта е, че това по своята същност са празни калории. По-добре да приемате витамини и хранителни вещества, които ще помогнат на тялото ви да остане силно по време на лечението.

Не е необходимо да изключвате изцяло захарта от менюто си. Подхода „всичко или нищо“ не е най-правилен. Най-добре е да консумирате не повече от препоръчителното дневно количество и ако се наложи да го намалите още повече.

Американската кардиологична асоциация препоръчва не повече от 6 чаени лъжички добавена захар дневно за жените и до девет чаени лъжички за мъжете.

Според специалистите е по-важно да се консумира по-малко добавена захар за сметка на натурална такава, каквато е в плодовете и зърнените храни. Причината за това е, че добавената захар, която е част от напитките, преработените и готовите храни, може да доведе до нежелано увеличение на теглото, което да причини други здравословни проблеми.

Не винаги изкуствените подсладители са здравословни.

Те трябва да бъдат ограничени. Тези синтетични заместители на захарта може да съдържат нулеви калории, но това не означава, че са здравословни. Те не носят хранителни ползи, а могат да имат лоши здравословни ефекти.

Според изследвания с лабораторни животни е възможна връзка между изкуствените подсладители и раковите заболявания, но все още няма еднозначно доказателство, че те спомагат за възникването и разпространението на такива болести. При всички положение е по-добре да избягвате изкуствените подсладители или да ги използвате умерено.

Естествените подсладители не са толкова полезни, колкото си мислите.

Естествените подсладители като мед, фурми, кокосова захар и кленов сироп често се приемат като здравословна алтернатива на захарта. Въпреки това, здравословните ползи не са толкова големи, че да имат значение за начина ви на хранене.

И все пак, тези натурални подсладители съдържат известин количества антиоксиданти, витамини и минерали, но в малки количества. Те няма да имат сериозен здравословен ефект.

Най-важното за пациентите с ракови заболявания е да ограничат количеството захар в дневното си меню и да се съсредоточат в приемането на хранителни вещества, които ще помогнат на организма да бъде силен по време на лечението.

Източник: https://www.mdanderson.org/cancerwise/sugar-and-cancer-treatment–4-things-patients-should-know-.h00-159144456.html