Лилия

През май 2021 година дъщеря ми усети болка в коляното, която не беше постоянна.  Направихме преглед при ортопед в близка клиника. Той назначи мехлем и ортопедични стелки, които да коригират Х-образното изкривяване на краката,  което прецени че има. След около месец болките зачестиха и станаха постоянни и по-силни вечер. Заведох я в Пирогов да я прегледат. На рентгена се видя сянка на костта в близост до коляното. Препратиха ни при специалисти в ортопедията в Горна Баня. От там  назначиха редица изследвания – Компютърна томография, ЯМР и Сцинтиграфия, като за последното по спомен чакахме поне две седмици за резултат.  Направихме  биопсия и на 18.08.21 г.  чух диагнозата- остеогенен сарком. Не мога и не искам да описвам емоционалното си състояние.

На следващия ден, по препоръка на д-р Славчев от ортопедията пътувахме към Детска Онкохематологична Клиника в гр. Пловдив за консултация с доктор онколог! Д-р Спасов ни прие, и още с първия разговор ми върна вярата, надеждата и силата! Същата вечер постъпихме и започна химиотерапия.  Успоредно с нея след месец включиха  лъчетерапия, а  декември отново отидохме в ортопедията в Горна Баня този път за отстраняване на саркома и поставяне на ендопротеза. След възстановяването продължихме химиотерапиите, като последната беше април 2022 г. Своевременно се беше отворила рана на оперативния шев, която не зарастваше, а в последствие стана и по-дълбока. Обсъдихме с хирурга и решихме, че е по-добре да направим операция – по негова препоръка в клиниката по изгаряния в Пирогов. Мина успешно и това беше поредната ми благодарност към труда на лекарите. През цялото време, при всякакви възникнали въпроси и тревоги се консултирах с онколога и ортопеда,  следяха състоянието, отзоваваха се винаги и ни напътстваха! Благодарна съм, и че попаднахме именно в клиниката в Пловдив. При всичките ми престои и посещения в медицински заведения не съм срещала толкова сърдечно отношение.  Целия екип се отнасяше с грижа и любов към децата, техните родители и близки. Освен тревогите за здравето на Лили, много се страхувах как ще се справи емоционално с всичко, което предстои и ще успея ли да я съхраня. Присъствието на детски психолог ми даде това спокойствие. Сигурна съм, че именно вниманието и искрената загриженост на всички запазиха усмивката и психиката на Лили.

   Към днешна дата резултатите от  скенерите са отлични. Ще продължим лечението с таблетки! Продължаваме и с рехабилитациите, бавно и с не особено голям напредък, но това сякаш остана на заден план. Наред с традиционната медицина опитвах и продължавам да прилагам при възможност различни лечебни практики, музика с определени честоти, хомеопатия в подходящите моменти и много вяра.