Шест интересни извода за CAR T-клетъчната терапия

Човешката имунна система работи като следи всички клетки, които обкновено се намират в тялото. Всяка нова клетка, която имунната система не разпознава, предизвиква тревога, карайки я да я атакува.

Шест интересни извода за CAR T-клетъчната терапия

Т-клетъчната терапия с химерен антигенен рецептор (CAR) е начин имунните клетки, наречени Т клетки (вид бели кръвни клетки), да се борят с рака, като се променят в лабораторията, така че да могат да откриват и унищожават раковите клетки. CAR Т-клетъчната терапия понякога се възприема като вид клетъчно базирана генна терапия, тъй като включва промяна на гените вътре в Т-клетките, за да им помогне да атакуват рака.

В една от голямите болница в САЩ от 2015г. се грижат за стотици пациенти, подложени на това лечение. През годините е придобита ценна представа за това иновативно лечение, което обучава имунната система на пациента да намира и убива раковите клетки.

Шест интересни извода за CAR T-клетъчната терапия

С CAR Т-клетъчната терапия, Т- клетките, които защитават тялото срещу различни болести, се извличат от кръвта на пациент с раково заболяване. След това клетките се променят в лаборатория чрез добавяне на протеин, наречен химерен антигенен рецептор или CAR. Този протеин действа като навигационна система, която помага на Т-клетките да убият раковите клетки. Тези променени CAR T-клетки след това се размножават в лабораторията и се вливат отново в кръвния ток на пациента.

Днес CAR Т-клетъчната терапия е одобрена от FDA (Администрация по храните и лекарствата в САЩ) за лечение на определени видове левкемия, лимфом и от скоро миелом. Лечението дава сериозни резултати за много пациенти. В някои случаи това е елиминирало всички доказателства за рак. С всеки пациент, който са лекували, екипът е научил нови неща, които са им помогнали да подобрят начина, по който се грижат за пациентите днес.

Ето какви са изводите:

Извод 1: Страничните ефекти могат да бъдат сериозни, но овладяни

Както всички лечения на рак, CAR Т-клетъчната терапия може да причини странични ефекти. Една от най-честите и сериозни нежелани реакции е синдромът на освобождаване на цитокини, наричан още цитокинова буря. Това се случва, когато имунната система реагира на инфузираните CAR Т-клетки по-агресивно, отколкото би трябвало. Някои пациенти изпитват леки грипоподбни симптоми като висока температура, отпадналост и болки в тялото. Други може да имат по-тежки симптоми, включително спад на кръвното налягане или липса на кислород в тъканите, което може да доведе до органна недостатъчност. Цитокиновата буря е била неочакван страничен ефект в ранните дни на терапията с CAR Т-клетки. Но сега се знае, че има медикамент, първоначално предписан за ювенилен артрит, който противодейства в повечето случаи доста бързо. Друг страничен ефект е ICANS, с който се означава „Синдром на невротоксичност, свързан с имунни ефекторни клетки“. Пациентите могат да станат объркани и дезориентирани. Те могат да загубят способността да говорят за кратко време, което имитира инсулт. Все още не се знае точно защо възниква ICANS, но изследователите са научили, че повечето пациенти се възстановяват след няколко дни. Открили са, че стероидите са най-ефективното лечение за ICANS.

Шери Адкинс, медицинска сестра, която е част от ръководния екип за клинични проучвания на CAR Т-клетки в отделението по лимфом/миелом на болница MD Anderson, е свидетел на страничните ефекти от първа ръка. Тя е осъзнала, че колкото по-рано се лекуват симптомите, толкова по-добре се справят пациентите. Затова тя си сътрудничи с отдела по информатика в болницата, за да разработи мобилно приложение, което използва система за класифициране на сериозността на страничните ефекти на пациента. След това приложението бързо съобщава на лекарите и медицинските сестри на пациента какво лечение да приложат въз основа на тези данни. Приложението е станало толкова успешно, че сега го споделят безплатно с онкологични центрове и други здравни специалисти по целия свят.

Извод 2: По-ранната CAR Т-клетъчна терапия дава по-добри резултати

В миналото терапията с CAR Т-клетки е била одобрена само за пациенти, които вече са претърпели две неуспешни лечения- обикновено това са химиотерапия и трансплантация на стволови клетки. При тях ракът или не реагира или реагира първоначално, но след това се влошава. CAR Т-клетъчната терапия е била последната мярка, когато други лечения са се провалили. Но сега са започнали да предписват CAR Т-клетъчната терапия и при някои пациенти, които са прекарали един вид лечение, което не е дало резултат. Ранните данни от клиничните проучвания показват, че терапията с CAR Т-клетки е по-добра при лечението на някои видове рак, отколкото други терапии.

Извод 3: CAR Т-клетъчната терапия може да лекува повече пациенти, отколкото са предполагали първоначално

Когато CAR Т-клетъчната терапия дебютира за първи път, пациентите можели да я получат само след като се запишат за клинично проучване. Лечението било експериментално и още не е било  одобрено от FDA. Клиничните проучвания имат строги критерии за включване и изключване, което означава, че хората могат да се запишат само ако отговарят на определени условия. Обикновено трябва да попадат в определен възрастов диапазон, да нямат или да имат ограничени хронични заболявания, да не приемат лекарства, които биха попречили на пробната терапия, да не са бременни, да имат добра функция на черния дроб и бъбреците, тъй като тези органи имат решаваща роля в метаболизирането на лекарствата в тялото. Тези критерии изключват много пациенти с рак, чиято единствена надежда за оцеляване е CAR Т-клетъчната терапия.

Проведено клинично проучване показало, че пациентите, които не отговарят на критериите за допустимост за лечение с CAR Т-клетки, се справят също толкова добре, колкото пациентите, които отговарят на критериите. Благодарение на това изследване, вече не е необходимо пациентите да се записват в проучването, за да получат CAR Т-клетъчна терапия. Това е направило възможно да се лекуват много по-голям брой пациенти с животоспасяващата CAR Т-клетъчна терапия. В много от тези случаи ракът вече се е разпространил и терапията е нов шанс за лечение.

Извод 4: Трябва да помогнем на CAR Т-клетките да работят по-усилено и да издържат по-дългo

Много пациенти постигат пълна ремисия с CAR Т-клетъчната терапия, която лекува тяхното заболяване. Но при някои ракът рецидивира и причината за това още не е неизвестна. Вероятно CAR Т-клетките спират да работят или може би са изтласкани от обикновени Т-клетки, които не са били реконструирани с CAR протеина. Възможно е други лекарства приемани от пациентите да пречат на CAR Т-клетките. В момента се работи, за да се разбере как да накарат CAR Т-клетките да са по-издръжливи. Търсят отговори на въпроси като: Многократните инфузии на CAR Т-клетки по-добра работа ли вършат от една единствена инфузия? Могат ли някои лекарства да подобрят или влошат устойчивостта и силата на CAR Т-клетките? Могат ли да се добавят гени към CAR Т-клетките, за да ги направят по-силни или да премахнат гени, които ги правят по-слаби? „Устойчивостта и потентността“ на CAR Т-клетките е гореща тема в общността на раковите заболявания и много проучвания са в ход, за да се разширят знанията по темата.

Извод 5: Способността на CAR Т-клетките да лекуват солидни тумори е ограничена, но се подобрява

CAR Т-клетъчната терапия революционизира лечението на рак на кръвта, но нейната способност да лекува солидни тумори остава ограничена поради четири причини: Протеините върху солидни тумори, към които CAR Т- клетките се стремят, също се намират в ниски нива на повърхността на нормалните клетки, което прави за CAR Т-клетките трудно да разграничат туморните клетки от здравите; протеините, към които са насочени CAR Т-клетките, понякога се крият в туморните клетки и избягват откриването; раковите клетки в кръвта са по-лесни за достъп, тъй като CAR Т-клетките се вливат директно в кръвния ток; CAR Т-клетките се изтощават, когато се опитват да проникнат в солидни тумори. Изследователи работят, за да преодолеят тези предизвикателства. Има напредък, особено при рак на белия дроб, гърдата и мозъка. Като се има предвид големия брой текущи клинични проучвания, скоро ще се види лечение с CAR Т-клетки, предназначено за солидни тумори.

Извод 6: Търсенето на CAR Т-клетки изпреварва предлагането

Всяка година в Съединените щати има най-малко 60 000 пациенти с рак на кръвта, при които конвенционалните лечения не работят. За да се осигурят CAR Т-клетки на толкова много хора, трябва да се увеличи производството им. Компаниите не могат да произвеждат CAR Т-клетки достатъчно бързо. Просто няма достатъчно производители, които да отговарят на търсенето. Тъй като терапията е индивидуализирана за всеки пациент, използвайки собствените му клетки това е бавен процес. Обикновено отнема пет до шест седмици, преди CAR Т-клетките на пациента да са готови за вливане. Някои пациенти не могат да чакат толкова дълго време. Така че са разгледали други алтернативи, като използването на Т-клетки от здрави донори за масово производство като готова опция. Така CAR Т-клетките биха били налични веднага, чакайки във фризера. Други клетъчни терапии, подобни на CAR Т-клетъчното лечение, също се проучват за потенциални готови опции, включително CAR NK (естествени убийци) и TCR (Т-клетъчен рецептор) клетъчни терапии.

Проф. Д-р Кейти Резвани, дм. и нейния екип добавят CAR към NK клетки, събрани от кръв от пъпна връв, дарена от родители след раждането на бебето. Едно дарение на кръв от пъпна връв дава стотици дози CAR NK клетъчна терапия в полза на множество пациенти. Тези NK клетки, получени от кръв от пъпна връв, са били много успешни в клинични проучвания на пациенти, които са постигнали ремисия с химиотерапия и трансплантация на стволови клетки само за да видят рецидивирането на раковия процес. Сега тя изследва CAR NK клетките за лечение на много видове солидни тумори.

CAR Т-клетъчната терапия може да бъде животоспасяващо лечение

Изминало е по-малко от десетилетие, откакто първият пациент е получил терапия с CAR Т-клетки. Въпреки че има още работа за вършене, лечението е животоспасяващо за мнозина. Значителен брой пациенти, лекувани с CAR Т-клетки ще оцелеят дълго време. Това е феноменално, като се има предвид, че на много от тях беше даден малък или никакъв шанс за оцеляване.

Източник: https://www.mdanderson.org/cancerwise/6-things-we-ve-learned-about-car-t-cell-therapy.h00-159544479.html

Статия от SAIRAH AHMED, M.D. AND ELIZABETH SHPALL, M.D.