Странични ефекти от лъчетерапията

Материалът е одобрен от Cancer.Net Editorial Board, август, 2020 г.

Странични ефекти от лъчетерапията

Лъчетерапията се прилага ефективно при много видове ракови заболявания. Но, както и при другите методи на лечение на онкологични болести, често се появяват странични ефекти. При всеки пациент те са различни. Страничните ефекти зависят от типа на раковото заболяване, местонахождението му, дозата на приложената лъчетерапия, цялостното здравословно състояние и много други фактори. Важно е да обсъждате с лекуващият Ви екип какви странични ефекти усещате, за да могат да намерят начин да Ви помогнат.

Защо лъчетерапията причинява странични ефекти?

За да бъдат унищожени раковите клетки се използват големи дози лъчетерапия. Страничните ефекти се причиняват от нараняването на здравите клетки и тъкани в близост до третираната зона.

През последните години технологията по прилагане на лъчетерапията сериозно се подобри и прилагането й стана по-прецизно. Това доведе до намаляване на страничните ефекти в сравнение с тези в миналите години.

Някои пациенти изпитват съвсем леки странични ефекти, дори има случаи, в които няма такива. При други – те са значително по-тежки и сериозни.

Обикновено реакцията към лъчетерапията се проявява по време на втората или третата седмица от лечението. Възможно е да продължат до няколко седмици след края на прилагането й. Някои странични ефекти са дългосрочни. Препоръчително е да обсъдите с лекуващия екип какво може да очаквате.

Има ли начин страничните ефекти да се предотвратят или лекуват?

Да. Лекуващият екип може да Ви помогне да предотврати или облекчи много от страничните ефекти. Това е важна част от цялостното лечение на ракови заболявания. Нарича се палиативна или подкрепяща грижа.

Преди да започне лечението, попитайте какви странични ефекти е вероятно да се появят при Вашето специфично лечение и кога може да очаквате да се появят. Непрекъснато уведомявайте лекарите какво усещате по време и след лечението.

Какви са обичайните странични ефекти при лъчетерапията?

Лъчетерапията се нарича локално лечение. Това означава, че тя засяга само частта от тялото, която е цел на терапията. Например – лъчетерапия на скалпа може да причини загуба на коса. Но, при пациенти, на които е приложена лъчетерапия на други части на тялото, те не губят косата на главата си.

Обичайните странични ефекти най-често включват:

Кожни промени. Някои пациенти, лекувани с лъчетерапия, усещат сухота, сърбеж, образуване на мехури или лющене. Те зависят от това в коя част на тялото е приложено лечението. Ефектите върху кожата обикновено изчезват няколко седмици след края на лечението. В случай, че се превърнат в сериозен проблем, лекуващия лекар може да промени плана на лечение. Използването на лосиони или силно хидратиращи кремове за тяло могат да помогнат за облекчаване на проблемите, но задължително преди да ги използвайте се консултирайте с медицинския персонал. Най-добре е засегнатото място да не се излага на слънце.

Умора. Умората е термин, който описва усещането за изтощение и липса на сили почти през цялото време. Много пациенти я усещат. Нивото на умора често зависи от плана на лечение. Например при комбинацията на лъчетерапия с химиотерапия усещането за умора е по-силно.

Дългосрочни странични ефекти. Повечето странични ефекти изчезват след края на лечението. Някои, обаче, се появяват отново или се развиват на по-късен етап. Една от възможностите за такъв е появата на вторично раково заболяване. То е нов, различен вид и се развива заради лечението на първоначалното заболяване. Трябва да се отбележи, че риска от подобен ефект е сравнително малък. В повечето случаи риска е по-малък в сравнение с ефективността на лечението на първоначалното раково заболяване.

Какви са специфичните за мястото странични ефекти на лъчетерапията?

Някои странични ефекти зависят от типа и местоположението на проведеното лечение с лъчетерапия.

Местоположение на лечениетоВъзможни странични ефекти
Глава и вратСухота в устата Рани в устата и по венците Затруднено преглъщане Усещане за скованост в челюстта Гадене Окапване на косата Вид подуване, наречено лимфедем Кариеси
Гръден кошЗатруднено преглъщане Недостиг на въздух Болка в гърдите или зърната Скованост на раменете Кашлица, треска и тежест в гръдния кош, известен като радиационен пневмонит. Това се появява между втората седмица и шестия месец след лечението; Радиационна фиброза, която причинява трайни белези на белите дробове от не лекуван радиационен пневмонит. Радиационният онколог знае как да намали риска от фиброза.
Стомах и коремЗагуба на апетит Гадене и повръщане Спазми на червата Разстройство и диария Най-вероятно тези странични ефекти ще изчезнат след лечението. По време на лъчетерапията, Вашият лекар може да предпише лекарства, които да ги успокоят. Друго, което може да помогне за облекчаването на страничните ефекти е хранителна диета. Препоръчително е да се консултирате със специалист диетолог.
ТазРазстройство и диария Ректално кървене Инконтиненция, когато човек не е в състояние да контролира пикочния си мехур; Дразнене на пикочния мехур Сексуално смущения при мъжете, като еректилна дисфункция, което  представлява неспособност за получаване или задържане на ерекция; Намален брой сперматозоиди или намалена активност. Това е възможно да възникне при прилагане на лъчетерапия в близост до тестисите или простатата и е възможно да окаже влияне върху възможността да имате деца; Промени в менструацията, като пълното й спиране; Симптоми на менопауза, като вагинален сърбеж, парене, сухота и други смущения в сексуалното здраве на жената; Ако се прилага лечение и на двата яйчника е възможно безплодие;

Радиационен обрив

Това е обрив, вследствие на лечение с лъчетерапия, който прилича на тежко слънчево изгаряне. Той се среща рядко и обикновено се причинява когато по време или веднага след лъчетерапията с външен лъч се прилага и определен тип химиотерапия.

Обривът се появява в мястото, където е приложена лъчетерапията. Симптомите са: зачервяване, чувствителност, изпотяване, мокри рани и белеща се кожа.

Обикновено тези странични ефекти започват дни или седмица след началото на лечението. Но и възможно да се появят и след месеци, дори години след лъчетерапията. Лекарите лекуват радиационния обрив с кортикостероиди. В редки случаи е възможно да се наложи да се изчака завяхването на кожата преди да се продължи с лечение с химиотерапия.

Справяне със страничните ефекти от лъчетерапията

При всеки пациент реакцията към лъчетерапията е различен. Страничните ефекти варират от човек до човек дори когато се прилага един и същи вид лъчелечение.

Преди да започнете лечението, попитайте лекуващия екип какви физически странични ефекти е вероятно да се проявят при Вас. Възможно е да има и емоционални странични ефекти, за които е важно да потърсите помощ от психолог, който да Ви помогне да се справите със стреса и безпокойствието.

Заинтересувайте се за начините, по които можете да се си помогнете по време на лечението, като да си почивате достатъчно, да се храните добре и да сте достатъчно хидратирани. Попитайте налагат ли се ограничения относно ежедневната Ви физическа активност или други психически активности.

Не спирайте да поддържате контакт с лекуващия екип по време на лечението Ви. Винаги ги уведомявайте когато се появи реакция за първи път или се влоши или продължава въпреки мерките, които са ви предписали. Това ще позволи на лекарите да Ви помогнат да се чувствате по-добре по време и след приключване на лечението.

Някои въпроси, които е препоръчителна да зададете на лекуващия екип:

Какви странични ефекти мога да очаквам от лъчетерапията, която ще ми бъде приложена? Кога да очаквам да започнат?

Как могат да бъдат предотвратени или управлявани?

Как мога да се погрижа за кожата си по време на лечението?

Към кого да се обърна ако страничните ефекти се задълбочат?

Има ли реакция, за която да уведомя веднага лекуващия ме лекар?

Към кого мога да се обърна ако се чувствам тревожен или разстроен от лечението си?

Ако усетя странични ефекти, които влияят върху начина ми на хранене, може ли да ми препоръчате диетолог, с който да се посъветвам?

По какъв начин мога да се грижа за себе си по време на лечението?

Има ли някакви ограничения, които трябва да спазвам по време на лечението?

Възможно ли е лечението да се отрази върху сексуалния ми живот? Ако да, за колко време?

Възможно ли е лечението да се отрази върху способността ми да забременея? Ако да, с кого мога да поговоря преди началото му?

Какви са вероятните дългосрочни странични ефекти?

Необходими ли са специални предписания за предпазване на семейството ми от излагане на радиационно облъчване по време на лечението ми?

След приключване на лечението, какъв ще е плана за проследяване на резултата?

По какъв начин проследяващата грижа е важна за управлението на страничните ефекти?

Източник: – https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/side-effects-radiation-therapy