Хранене по време на лечение с лъчетерапия: Какво трябва да знаят пациентите

Много от пациентите с раково заболяване неочаквано губят тегло по време на лечението с лъчетерапия, защото се борят със страничните му ефекти. Поддържането на правилно хранене по време на терапията може да увеличи шансовете ви за успешно лечение и да подобри качеството ви на живот по време и след прилагането му.

Ето някои съвети от страши клинчен диетолог, който отговаря на най-често задаваните пациентски въпроси по отношение на храненето по време на лъчетерапия:

Колко важен е приема на протеини по време на лечението с лъчетерапия?

Приемането на точното количество протеини е много важно по време на лечението. Всяка порция храна или междинно похапване трябва да бъде източник на протеин. Това ще помогне за запазване на чистата мускулна маса, докато възстановява щетите от радиацията.

Храни богати на протеини са:

  • Яйца
  • Ядки/орехови масла
  • Семена
  • Соя/Тофу
  • Млечни продукти
  • Меса
  • Домашни птици
  • Риба
  • Ако имате проблем с яденето на твърди храни, опитайте да приемате течни такива, за да сте сигурни че си набавяте достатъчно количество протеин.

Как да останем хидратирани по време на лъчетерапията?

Хидратацията по време на лечението е много важна защото омекотява страничните му ефекти и намалява възможността да пропуснете или забавите раковата терапия. Важно е да се избягва дехидратация, за да се предпазят органите от дългосрочно увреждане. Пациентите трябва да приемат достатъчно течности, за да може тялото да фунционира правилно.

Всички безалкохолни напитки помагат да се поддържа добро ниво на хидратация. Ако не обичате да пиете чиста вода, опитайте да я овкусите с плодове или зеленчуци, за да подобрите вкуса. Средно, пациентите на лъчетерапия се нуждаят от 8 до 12 чаши вода на ден.

Ако обичате да пиете кофеинови напитки като чай или кафе, препоръчително е да ги ограничите до не повече от 1-2 дневно, тъй като те водят до влошаване на сухотата в устата. Това е обичаен страничен ефект от лечението. Важно е да обръщате внимание е на цвета на урината ви. Ако не е светла, то е възможно да сте леко обезводнени.

Необходимите течности могат да се добавят и с приема на прясно мляко, спортни напитки, чай течни храни като супи, кисело мляко. Напитките съдържащи алкохол не спадат към източниците на дневната ви хидратация. Пациентите трябва да се консултират с лекуващия екип по отношение на приема на алкохолни напитки по време на лечението.

Добавки по време на лечението с лъчетерапия? Полезни ли са?

Уведомете лекарския ви екип ако приемата каквито и да е добавки. Антиоксидантните добавки трябва да се избягват по време на лечението, тъй като в крайна сметка може да се окаже, че предпазват раковите клетки.

Целта е пациентите да приемат дневната си доза витамини и минерали консумирайки храна и напитки. Ако пациентът има дефицит на конкретно хранително вещество, неговия екип може да препоръча добавка въз основа на лабораторни резултати и симптоми.

Храни, с които може да се контролират страничните ефекти от лъчетерапията

Страничните ефекти и препоръките за хранителен режим варират в зависимост от местоположението на тумора и коя част на тялото се облъчва. Ето някои често срещани странични ефекти, които могат да бъдат контролирани с промяна в начина на хранене:

Гадене и повръщане: яжте по малко и често през целия ден. Пиенето на бистри течности или яденето на леки храни като сух препечен хляб или бисквити също може да помогне. Избягвайте мазни, пържени, силно подправени или сладки храни. Опитвайте се да пиете течности между храненията, вместо по време. Създайте си уютна атмосфера като си пуснете успокояваща музика, разговор с приятели или други занимания, които да ви разсейват и да подобрят начина, по който се чувствате.

Болки в устата/гърлото: яжте меки и течни храни, които лесно се преглъщат. Избягвайте суровите зеленчуци и плодове, както и други твърди, сухи храни като чипс или гевреци. Също така е най-добре да избягвате и солени, подправени или кисели храни ако изпитвате такива симптоми. В случай, че развиете гъбична инфекция или имате афти, причинени от лечението, вашият лекуващ екип може да ви препоръча продукт за орална хигиена на базата на хранителни вещества.

Сухота в устата: дръжте близо до себе си вода, така че да можете често да отпивате глътки или да изплакнете устата си между храненията. Можете да правите същото и с изкуствена слюнка или сода за хляб. Поддържайте добра орална хигиена. Използвайте сода за хляб или изплаквания със сол 4 до 6 пъти дневно. Това помага да поддържате балансирано pH и да намалите бактериите в устата си. След всяко хранене и преди лягане мийте зъбите си с мека четка за зъби. Избягвайте наличната в магазините вода за уста, тъй като тя съдържа голямо количество сол и алкохол. Можете също да опитате леден чипс, твърди бонбони без захар или дъвки без захар. Добавете течности към твърди храни, като сосове, сокове, мляко или кисело мляко.

Промени във вкуса и обонянието: можете да намалите миризмата на храната като я консумирате студена или на стайна температура. Ако имате метален вкус се опитайте да използвате пластмасови прибори и избягвайте храните в консерва. Ако имате солен или горчив вкус добавете мед, агаве или друг подсладител към храната си. Ако храната има прекалено сладък вкус, увеличете солените или тръпчиви вкусове като лимон, цитрусови плодове, винегрет, мариновани храни (избягвайте тези храни ако имате афти или ранички в гърлото). Ако имате непирятен вкус в устата опитайте дъвките без захар, ментови или лимонови бонбонки, сорбе или замразени пресни плодове.

Газове: За пациентите с рак на простатата е препоръчително да избягват храни образуващи газове, тъй като това може да повлияе на подготовката за лечението. Храните, които образуват газове включват: аспержи, боб, броколи, зеле, царевица, краставици, яйца, риба, мляко, гъби, ядки, чушки и пикантни храни. Също така избягвайте и храните, на чиито етикети е отбелядано, че са без захар защото те съдържат съставки като захарни алкохоли, които в много случаи образува газове.

Хранителен режим след лечението. Какъв трябва да бъде?

Когато тялото ви оздравее след лечението е препоръчително да преминете на растителна диета, за да поддържате здравето си дълго време. Ограничете червените меса, захарта, преработените храни и алкохола. Това ще ви помогне да поддържате здравословно тегло. Както лечението ви се променя, така трябва да се променят и хранителните ви нужди.

Как може клиничен диетолог да ви помогне по време на лечението?

Клиничният диетолог ще прегледа конкретните ви хранителни цели на базата на вашата възраст, височина, тегло и план за лечение. Той може да направи препоръки как да се промени вашата диета, за да помогне да се справите по-лесно със страничните ефекти.

От Карън Волмеринг (KAREN VOLLMERING, MD Anderson Cancer Center)

Източник: https://www.mdanderson.org/cancerwise/nutrition-during-radiation-therapy-treatment–what-patients-should-know.h00-159465579.html