Лечение в Германия – специфики и особености

Лечение в Германия – специфики и особености

В момента, в който само помислите за лечение в чужбина, вие вече сте направили първата крачка, която всички знаем, че е най-важната. Всичко друго са подробности и зависи от вашата мотивация и адаптивност.

В следващите редове, ще дадем субективаната гледна точка, събрана от преживяванията в различни градове и болници в Германия на няколко родители. Може да не минете по този път и да не преживеете нащата по този начин, но смятаме, че няма по-точен съветник от човека, който вече е преживял нещата.  И, както сме казвали и преди, ако успеете да стъпвате в обувките на другите има по-малък шанс да сгрешите.

Най-напред да изясним – немците масово отказват да отговорят на запитванията или да организират преглед-консултация. За тях е непонятно, държава от ЕС да търси лечение в тяхната система. Имат си достатъчно пациенти и трудно приемат такива от чужбина. Ако държите да се лекувате именно там, ще ви бъде полезно някой, който е минал по пътеката да Ви насочи или да се намери посредник, който да уреди /така да се каже/ да бъдат разгледани документите.

Типично по немски, лекарите са педантични – за тях лечението на Саркома е цялостен процес и ако ще се заемат с Вашия случай, ще е за дълго време. Време, през което ще има множество манипулации /химии, лъче, кръвопреливания/, възможни усложнения и др. Те имат протокол, който следват, като усложненията от приложените химиотерапии са част от него.

Офертата от болницата най-вероятно ще е плашеща – тя ще отразява техният поглед върху това цялостно МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО  ЛЕЧЕНИЕ. Сумата най-вероятно ще надхвърля 500 000 евро. Практика е да се преведе авансово около половината от сумата, но не по-малко от 200 000 евро. Освен сумата по офертата от болницата, трябва да се предвидят разходи за настаняване (хотел, квартира), изхранване и т.н.

Допълнителна информация

1. Ако ще пътувате с кола няма подходящо време за тръгване. Пътят отнема около ден и половина-два. Няма как са се отървете от сериозен трафик, задръствания и други подобни. Ако изберете самолет е препоръчително да вземете ранен полет.

2. Подходящ маршрут за кола:

Румъния-Унгария-Австрия-Германия. Пътуването в посока Германия няма усложнения и особености. По-трудно е навръщане. Зависи от сезона. Ако е отпускарски период, през която и граница да минете, се чака заради гастербайтерите към Турция

Имайте предвид, че с кола пътуването е по-изгодно,защото лятото билетите за самолета стават много скъпи.

Възможен е и маршрут през Сърбия. Възможно е да има по-голямо забавяне на границата, отколкото на румънската такава.

Недостатък на румънската граница е че преди да се влезне в България има големи опашките от тирове и едното платно се ползва двупосочно..т.е. трябват три ленти, а реално се ползват две. В дясната са тировете, в лявата импровизирано се разминават тирове и коли. Ако се случи през нощта е много неприятно.

3. Такси и винетки: За преминаването на Дунав мост таксата е 6 евро.

За пътуването в Румъния е необходима винетка -цената й е 3 евро. Купува се от бензиностанциите. В Унгария винетката е  16 евро и се купува онлайн – https://en.autovignet.hu

При преминаване през Сърбия се плаща само аутобан такса – около 16 евро.

4. При пътуване със самолет – на летището в посока България – Германия винаги проверяват за течности.Има ограничения до 30 мл. Лекарства се пренасят без проблем.

5. Зелена карта и голям талон са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за унгарската граница.

6. Ковид тестове – може да се правят на немските летища, но са много скъпи. Иначе според сезона. В пика, преди Коледа, се е случвало да се плаща по 120 евро за PCR тест на човек.

7. Настаняване – това е основен проблем в Германия. За разлика от страните, където болниците имат договорка с хотели, с които работят на преференциални цени, в Германия не е така. Всеки се оправя сам. Може да се намери хотели или квартира на нормални цени в интернет. Транспорта от болницата до хотела и обратно също е за Ваша сметка, болницата не поема нищо.

гр. Аахен: По време на Ковид пандемия, задължително се изискват тестове при настаняване и предварителна резервация. Има и къщички към болницата. Престоят е сравнително евтин и е близо до болницата. Използва се градски транспорт. Цената на билета е 2,90 евро в едната посока. Такситата са скъпи. Има автобуси до 23:00 часа.

8. Паркиране – много е трудно да се вамери място за паркиране, ако сте на квартира. Хотелите предлагат осигурено паркомясто, за което се плаща, но поносимо. Ако нямате  адресна регистрация в района, в който пребивавате, нямате право и на парко място.

Споделен опит: „Прегледах Гугъл картата, попитах и международен отдел към болницата къде на близо има безплатно паркиране и след 2 месеца, където плащах като поп по платените паркинги, намерих безплатно място в парк, в гората…“

9. Придвижването със собствен автомобил е много, много по-удобно във всякакъв аспект.

10. Плащания: навсякъде можедасе плаща с карта и е по-лесно, НО вече на няколко места в супермаркета или аптека не приемат карти, които НЕ са немски…

11. Ограничение за престой в страната – три месеца.

12. Изхранване в болницата – предвидена е и за придружителя. Дават меню в началото на седмицата при постъпването и се отбелязв какво желаеш. Обяда е обилен с готвено, закуската и вечерята са филии, масла, салам за сандвичи.

13. Други особености – в болницата се ляга рано към 18:00-19:00 часа. Пази се тишина. Прозорците в стаята са заключени. Има някаква климатична система, която обхожда тавана. Ако усещате топло или студено казвате на персонала и коригират градусите. Няма тераси, с прането е трудно. В стая са настанени по двамас по един придружител. През деня се седи на стол, след 17:00 часа вече се вадят легла за придружителите, които са сгъваеми. Имат чаршафи, хавлии, четки за зъби, тоалетна хартия, сапуни.

14. Отношение – въпреки очакваната студенина от немците като нация, в болницата щом си пациент, професора ще направи всичко възможно, да ти обясня, разясни процеса на лечението. И както каза една от майките

 – Ще пише, ще рисува, ще скача на един крак, ако трябва, но ще е ясно.

Иначе, типично за болестта, лекарите са обрани от към прогнози и  информация. Казват се нещата, тогава когато трябва и толкова колкото трябва. На хората им е ясна сложността на проблема, че да ви заблуждават. Само най-важното.

Ако искате консултация с лекуващите лекарите трябва да успеете да говорите с тях след главните визитации в понеделник и четвъртък. През останалото време са трудни за намиране и комуникация. Процеса е тромав. Все трябват часове за предварително записване, за да кажат основна информация.

Пестеливи са на информация и ако не ги попитате конкретно, не казват реално нищо. Това е много изморително…

Ако не знаете немски, не Ви обръщат многовнимание. Особено медицинските сестри. Там с преводачите също е много трудно –НЯМА такива. Иначе са отзивчиви.

Лечението:

Престоят за химиотерапия зависи от вида заболяване. В случаите на саркома на Юинг –  курс е пет дни. В болницата се влиза един ден влизаш по-рано и един допълнително за хидратация и „чистене“.

Препоръчително е да се следи какво правят по системите, защото често се пращат стажанти и те правят грешки.

В условията на пандемия става нетърпимо. На входа на болницата пускат в началото на периода само с ковид тест. Има шатри до болницата, където правят на момента, но се чака доста. Има вариант да се направят вечерта на предния ден, за да не се чака сутринта на опашка и за тестовете. Процедурата е следната – чакате да направят теста, след това около 20 мин за резултат и накрая се нареждате на опашката да влезнете. Не се интересуват дали сте с бебе, дете, раков и т.н.

Курсовете за саркоми са тежки, в болницата е минус, че няма къде да се перете и простирате. Може и да не успеете да се справите с един човек, който стои в отделението.

Осигуряват вода, има плодове, кухня дори миялна машина, малки хладилни шкафчета така да се каже. Намират се където е кухнята. Има безплатно кафе и площадка за игра на самия етаж. В началото на лечението се организира слеща с професора. Обяснява цялостния план на лечение и после в процеса на самото лечение идва напрежението, защото трудно се намира кой да отговори на важни въпроси. Казват всичко в последния момент. Ако е ключова информация и нямаш така важния за тях термин, чакаш ли чакаш главен лекар да влезе и да ти каже. Образните изследвания се разглеждат само в сряда, в конферентна връзка. После се чака два дни за резултата. Ако се пропусне четвъртък и петък, се чака до понеделник. Събота и неделя не се работи. Чака се много. В понеделник си имат някакво съвещание и тогава трудно може да се види доктор.

Тягостно е чакането за изписването, защото трябва да го нареди главен доктор. Няма асистенция за излизането. Излизате си сам и се оправяте сами, както можете – до квартира или където е хотела.

За времето между курсовете се ходи в поликлиниката почти всеки ден. Там денят е загубен в чакане, макар и да имаш термин…Техния толкова важен термин (час)

Показателите между химиите се следят в поликлиниката, която се намира на петия етаж, пак в болницата. За там всеки ден имаш термин (час за записване), който е силно препоръчително да се спазва. Закъснеете ли, чакате отново по 2-3 часа.

Първо се минава през лабораторията, вземат кръв. Резултата се дава ти на място и тогава се отива в поликлиниката.

Плащане:

За курсовете и плана за лечение се плаща предварително всичко накуп.

Няма значение каква е сумата. Не е възможно на траншове, няма пазарлъци, отстъпки, изчаквания .Всичко се плаща предварително и не се занимавате през другото време за пари.

Образни изследвания

Правят се на всеки три месеца. Контролния ден за разглеждане на резултата е сряда. Ако изследването се планира след сряда се изчаква до следващата сряда да се направи конферентна връзка.

После пак се изчаква ден-два да съобщят резултата. В Германия чакаш…

Регистриране в немската здравната система

Когато решите да се регистрирате в здравната система, се изисква голямо търпение и упоритост

1. Най-напред трябва да намерите човек, който да Ви регистрира на адрес. Обикновено наемателите нямат това право. Решава го наемодателя. Има вариант да е голям проблем защото наемодателите отказваха адресна регистрация тъй като после трябва да плащат някакъв данък. Вече има много българи в странат, така че има възможност да намерите такива готови да помогнат и да Ви регистрират. Нямате ли адресна регистрация,нямате работа. Бихте имали късмет, ако някой работодател Ви наеме на работа и  предложи квартира. Това е най-добрия вариант.

Регистрацията на адрес става с предварително записан час, термин, в общината. Изисква се свидетелство за брак, преведено, ако сте женени и паспорти и актове за раждане на децата.

Важно: Всички документи трябва да са преведени на немски език.

2. След адресната регистрация идва намирането на работа. Това е задължително.

3. За чужди граждани регистрацията в тяхната здравна система е много трудна защото е свързана с Дойче пост, а това е тромава система.

За да се спести време, вместо да се изпращат отговори по пощата, които ще се бавят 3-4 дни, може да се отиде на място. Получавате писмо с въпрос и отивате на място да отговорите.

При добро стечение на обстоятелствата, може да успеете за около месец, месец и половина.

В Германия има кратко лято- юни, юли и август. После става мъгли, дъждове, ветрове. Така до средата на април-май.

След поредния разговор с родители, лекували децата си в чужбина – в този случай това е Германия. Основният извод, който ни остана е следният:

Остава тънкото усещане, както разбира се може би навсякъде по света, че това е бизнес. И кагато вървиш с парите напред нещата се случват по-лесно. Регистрирате ли се в немската здравна система, вече не сте чак толкова важни и наложителни

По време на всяко лечение има неясноти, възможно е и да експериментират, но там я има и експертизата и специалистите и моралът, но… трябва да отидете на време, заредени с огромно търпение, защото те за никъде не бързат.