Мартин

Мартин

Нашата история!

Здравейте! Ето реших и аз да разкажа, за нашата история. Марти е мой син и е на 17г. В края на месец ноември 2021г., активен спортист беше дигностициран с рядък вид тумор на гръбначния стълб – Параспинален ПНЕТ /от семейството на Сарком на Юинг/.

Диагнозата беше поставена през м. декември 2021г., след извършена неврохирургична операция по спешност в УМБАЛ «Св. Марина» гр. Варна, поради парализирането му от кръста надолу, буквално за ден.

Всичко започна с болки от няколко месеца в лявата част на кръста. След това болката се измести отпред в бедрата, като през нощта се засилваше и не можеше да спи от болка. Въпреки многото изпити нестероидни противовъзпалителни лекарства болката не отшумяваше.

Само двадесет дни, преди да го диагностицират и оперират, аз също претърпях онкологична операция в столична клиника с диагноза тумор на бъбрека.

След, като малко се възстанових от моята операция посетихме невролог и беше изпратен на рентген, с резултат изкривяване на гръбначния стълб. Изписани му бяха пак нестероидни противовъзпалителни лекарства. Детето беше изпратено на физиотерапия /ток/, като на първата процедура му изстръпнаха краката, но болката го поотпусна. На следващата сутрин изтръпването се беше увеличило и както ходеше, краката му омекваха и падаше. Уведоми се лекаря физиотерапевт и той спря процедурите. Направен му беше скенер, който показа, че всичко е наред, защото беше направен на друга област. Детето взе да вдига температура и отидохме в Детско спешно отделение в УМБАЛ „Св. Марина“ гр. Варна и беше прието в болницата. Както ходеше в стаята, за часове се обездвижи от кръста надолу. Направен бе скенер и ЯМР, като се установи туморно образование на торакалните прешлени. Следва неврохирургична операция, като част от тумора се отстрани, но една част остана, защото беше опасно да се оперира.

Впоследствие започва химиотерапия в същото здравно заведение и бяха проведени пет броя курса.

За съжаление, в средата на месец април 2022г. се установи, че туморът не се е повлиял от лечението. По време на химиотерапията детето е с метастази на илиачната кост и на белите дробове. Беше ни предложено да се продължи с химиотерапия без ясна прогноза. Липсата на качествено и адекватно лечение, ни накара да потърсим алтернативен вариант в чужбина.

Клиника в Истанбул реагира много бързо, като ни предложи комплексна методика на лечение и даде надежда, че може да се спаси. На 21.04.2022г., започна лечението си благодарение на хилядите добри хора, които се отзоваха на призива ни за помощ. В Турция се наложи да се започне с много силна химиотерапия венозно и на таблетки, заедно с лъчетерапия. Марти премина до момента три курса химиотерапия, 30 процедури лъчетерапия на основния тумор на гръбначния стълб и три извънредни силни на илиачната кост. Третият курс химиитерапия се забави доста повече от месец, за когато беше предвиден, поради ниски показатели, инфекция, афти, херпес до възстановяване на организма, за започване на курса.

Марти беше много изтощен от химиотерапията и лъчетерапията, много трудно се хранеше, като преди третия курс химиотерапия се наложи поставяне на ПЕГ, тръбичка излизаща от стомаха, сега се храни от там, за да може да набавя необходимата храна и да възстанови малко поне от свалените килограми. Предстои следващ курс химиотерапия от лечението. В момента след третия курс химиотерапия се наложи отново хоспитализация в болницата. Причина ниски показатели почти на всички и то рязко надолу, които трудно се вдигат, стомашно-чревни неразположения, като се наложи гастроскопия, за установяване на проблемите. Въпреки, случващото се в момента, ние получихме добра новина от лекуващия му лекар. Тя ни каза, че въпреки забавянето на лечението, то върви в правилната посока и вече са налице първите добри резултати. Предстои следващ курс химиотерапия от лечението.