Поставяне на ПОРТ – важно за запазване на вените по време на лечението

Ако трябва да споделим нашия опит с порта, то трябва да започнем с това, че първоначалната реакция когато ти кажат лекарите, че трябва да се постави такъв е уплах. Все се надявахме, че бързо ще минем през болестта и няма да се налага да слагаме порт на Ники. Но…реалността беше съвсем различна. Още след първата химиотерапия вените започнаха много да го болят и всяко взимане на кръв беше кошмар. За съжаление кръвните параметри вече бяха паднали и тук в България не посмяха да му сложат. Пристигайки в Турция обаче, това беше първото, което направиха без да ни питат защото там е практика. И от този момент нататък, мъките с вените приключиха. Ники се чувстваше много по-добре. Така, че препоръчваме поставянето на порт.

Ето и информация какво представлява той:

Порт-а-кат (или просто порт) е устройство, поставено под кожата на гръдния кош. Той има тънка гъвкава тръба, която се поставя в голям кръвоносен съд, водещ до сърцето. Целта на порта е да предпази вените от калциране при по-продължително лечение с химиотерапия. 

Имплантиращият се порт за вливания при химиотерапия е устройство, което се въвежда под кожата в тялото  и обичайното му място е на гърдите. Той е съставен от корпус, свързан с тънка тръбичка, която е въведена в една от вените на гърдите. Благодарение на него лекари и лаборанти имат достъп до кръвния поток. Устройството позволява както вливане на лекарства и препарати, така и взимане на кръв за лабораторни изследвания, с което почти елиминира нуждата от допълнително манипулиране на вените.

Процедурата по поставяне на порт за химиотерапия е лека, извършва се с местна упойка и трае максимум час.

Порта е оптималното решение е всеки, на когото му предстои химиотерапия, без значение колко са предвидените курсове и така да намали негативните последици върху себе си. Тази системата не причинява никакъв дискомфорт или болка на пациента. Поддръжката е лесна – веднъж месечно портът се промива в болнична обстановка, като процедурата отнема няколко минути. Пациентите не трябва да се притесняват, че нещо от външната среда може да проникне в порта – той се намира изцяло под кожата. Тези, които са с имплантирани устройства, могат спокойно да извършват всекидневните си дейности, да ходят на плаж и да не променят ежедневието си. Плюсовете са много- спира се с постоянното бодене на вените, което може да доведе до калциране.

В България портове се поставят в по-големите болници.